
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
KAWA ZIARNISTA UGANDA BUGISU 1KG 100% ARABICA




Opinie | |
Ilość w opakowaniu | 1 szt. |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 10.98 |
Dostępność |
Mało
|
Waga | 1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Zamówienie telefoniczne: 519178279
Zostaw telefon |
Chcesz poznać inne regiony? Zapraszamy do Ugandy. Uprawiana na zboczach wulkanu Mount Ruwenzori, kawa Uganda Bugisu, Arabika 100% o intensywnym smaku ciemnej czekolady, suszonych śliwek i wiśni. Palenie średnie, kwasowość średnia, aromat słodki. Kawa Uganda Bugisu jest mocna i gorąca, jak lawa wulkaniczna kawa zadowoli podniebienia miłośników ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego, kawiarki, french pressu.
Kawa Uganda Bugisu, to ziarnista, bardzo znana i lubiana kawa 100% arabika najwyższej jakości.
Arabica w Ugandzie uprawiana jest od niedawna. Do tej pory Uganda słynęła głównie z uprawy robusty. Kawa Uganda Bugisu jest najbardziej znaną i cenioną kawą z Ugandy. Rośnie ona na zboczach wulkanu Mount Ruwenzori przy granicy z Kenią. Rozciągłość masywu wynosi ok. 120 km długości oraz ok 65 km szerokości. W Ruwenzori najwyższa jest Góra Stanleya, a dokładnie jeden z jej wierzchołków nazywany Szczytem Małgorzaty ( 5109 m n.p.m. ). Plantacje położone są na wysokości 1600- 1900 metrów n.p.m. , co daje idealne warunki w postaci górskiego klimatu i żyznej gleby, Które bardzo sprzyjają uprawie kawowca.
Kawa ta idealnie sprawdzi się w automatycznych ekspresach do kawy, a po zmieleniu na odpowiednią grubość, doskonale odnajdzie się przy alternatywnych metodach parzenia kawy jak np. Zestaw Hario Drip V60 , kawiarce czy french pressie.
Ważne Informacje
Kraj pochodzenia- UGANDA
Region upraw- zbocza wulkanu Mount Ruwenzori
Gatunek- Arabika- Bourbon SL14, SL28, Blue Mountain. Metoda pozyskiwania- na mokro czyli:
W pierwszym etapie owoce kawowca wsypuje się do specjalnej maszyny ( depulper ), która mechanicznie oddziela miąsz od ziaren. Następnie, wstępnie "obrane" ziarenka lądują w basenie fermentacyjnym, gdzie podczas procesu fermentacji pozostałe resztki miąższu są usuwane.
Wysokość uprawy- 1600 - 1900 m.n.p.m. palenie- średnie. Smak- ciemna czekolada, suszone śliwki i wiśnie, aromat słodki.Body/cielistość- pełna. Kwasowość - średnia, o wiele niższa od kaw z Kenii.
- Producenci