• Kawa ziarnista UGANDA BUGISU 1kg Arabika100%

Uganda Bugisu 1kg 100 % Arabica

59.00
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Ilość w opakowaniu 1 szt.
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 13.99
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 13.99
Poczta Polska 15
Poczta Polska Kurier 18.45
Kurier UPS 19.67
Dostępność Mało
Waga 1 kg

Zamówienie telefoniczne: 519178279

Zostaw telefon

Chcesz poznać inne regiony? Zapraszamy do Ugandy. Uprawiana na zboczach wulkanu Mount Ruwenzori, kawa Uganda Bugisu, Arabika 100% o intensywnym smaku ciemnej czekolady, suszonych śliwek i wiśni. Palenie średnie, kwasowość średnia, aromat słodki. Kawa Uganda Bugisu jest mocna i gorąca, jak lawa wulkaniczna kawa zadowoli podniebienia miłośników ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego, kawiarki, french pressu.

Kawa Uganda Bugisu, to ziarnista, bardzo znana i lubiana kawa 100% arabika najwyższej jakości.

Arabica w Ugandzie uprawiana jest od niedawna. Do tej pory Uganda słynęła głównie z uprawy robusty.  Kawa Uganda Bugisu jest najbardziej znaną i cenioną kawą z Ugandy. Rośnie ona na zboczach wulkanu Mount Ruwenzori przy granicy z Kenią. Rozciągłość masywu wynosi ok. 120 km długości oraz ok 65 km szerokości. W Ruwenzori najwyższa jest Góra Stanleya, a dokładnie jeden z jej wierzchołków nazywany Szczytem Małgorzaty ( 5109 m n.p.m. ). Plantacje położone są na wysokości 1600- 1900 metrów n.p.m. , co daje idealne warunki w postaci górskiego klimatu i żyznej gleby, Które bardzo sprzyjają uprawie kawowca.
Kawa ta idealnie sprawdzi się w automatycznych ekspresach do kawy, a po zmieleniu na odpowiednią grubość, doskonale odnajdzie się przy alternatywnych metodach parzenia kawy jak np. Zestaw Hario Drip V60 , kawiarce czy french pressie

Ważne Informacje

 Kraj pochodzenia- UGANDA

 Region upraw- zbocza wulkanu Mount Ruwenzori

 Gatunek- Arabika- Bourbon SL14, SL28, Blue Mountain.  Metoda pozyskiwania- na mokro czyli:

W pierwszym etapie owoce kawowca wsypuje się do specjalnej maszyny ( depulper ), która mechanicznie oddziela miąsz od ziaren. Następnie, wstępnie "obrane" ziarenka lądują w basenie fermentacyjnym, gdzie podczas procesu fermentacji pozostałe resztki miąższu są usuwane.

 Wysokość uprawy-  1600 - 1900 m.n.p.m. palenie- średnie. Smak- ciemna czekolada, suszone śliwki i wiśnie, aromat słodki.Body/cielistość- pełna. Kwasowość - średnia, o wiele niższa od kaw z Kenii.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie